Dilde Birlik 9 Ülke 9 Şehir 1 Festival

2023 YILI AZERBAYCAN BAKÜ PROGRAMLARI BAŞARI İLE TAMAMLANDI




 
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, TRT AVAZ, Türk Dünyası Belediyeler Birliğinin katkıları, üniversiteler, meslek örgütleri, iletişim ve medya kuruluşları ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle düzenlenen 8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ödüllü film gösterimi ile Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumunun üçüncüsü Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de 25-28 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliklere Türkiye, Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Bulgaristan, KKTC'den akademisyenler, sanatçılar, gazeteciler ve belgeselciler katıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü ve Azerbaycan Milli Lideri Haydar Aliyev'in 100. doğum yılı anısına düzenlenen etkinliklere Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversiteleri ev sahipliğin de gerçekleşt.
 
 
BAKÜ DEVLET ÜNİVERSİTESİ ETKİNLİKLERİ
 
8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Ödüllü film gösterimi ve III. Uluslararası Türk Dünyası İletişim (Medya) ve Sanat Sempozyumu'nun açılış törenine Bakü Devlet Üniversitesi (BSU) ev sahipliği yaptı. Etkinlik öncesinde sempozyum kapsamında Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Lehimler tarafından hazırlanan grafik tasarım sergisi açılışı gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında 8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Uzun Metraj Belgesel Film Kategorisi 2023 Yılı Birincilik Ödülü alan Yönetmenliğini Vagıf Mustafayev’in yaptığı Fikret Amirov belgeseli de gösterildi. Program kapsamında BDU Rektörü Elçin Babayev ile TDGF Başkanı Menderes Demir arasında işbirliği protokolü de imzalandı.
BDU'nun Rektörü Prof.Dr.Elçin Babayev programların açılış konuşmasında: "Azerbaycan halkının Milli Lideri, bağımsız devletimizin mimarı ve kurucusu Haydar Aliyev'in 100. yıl dönümü ile Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluşunun 100. yıl dönümü etkinliklerini birlikte kutlamaktan mutluyuz.“ dedi. Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında medya alanında stratejik işbirliğine ilişkin Mutabakat Zaptı'nın onaylandığını ve Azerbaycan-Türkiye ikili ilişkilerinin ve işbirliğinin güçlendirilerek stratejik medya ortaklığının kurulmasını sağladığını söyledi.
Medya ve iletişim alanında "Ortak Medya Platformu" çerçevesinde Azerbaycan ve Türkiye'nin yanı sıra diğer kardeş Türk devletleri için de bir yol haritası niteliğindedir: "Uluslararası alanda bulunan yanlış bilgilere karşı ortak mücadele, doğru bilgilendirme dünya kamuoyunun televizyon ve sinema alanında ortak çalışmalar yürütmesi, çeşitli medya temsilcileriyle ortaklıklar kurması çağın ihtiyacı haline gelmiştir. Ortak değerlerimizin tanıtılması açısından III. Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyum'nun gerekli olduğuna inanıyorum. Bugün düzenlenen Sempozyumu da bu büyük misyona katkı sağlayacaktır." dedi.
 
III. Uluslararası Türk Dünyası İletişim (Medya) ve Sanat Sempozyumu'nun panel oturumları moderatörlüğünü Fakülte Dekanı Vugar Aliyev, KKTC Lefke Avrupa Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Elif Asude Tuncay, Gazetecilik Fakültesi bölüm başkanları, profesörler Jahangir Mammadli ve Gulu'nun moderatörlüğünde 4 panel toplantısı Bakü Devlet Üniversitesi (BSU) Gazetecilik Fakültesi'nde gerçekleştirildi.
 
 
AZERBAYCAN DEVLET MEDENİYET VE İNCE SANAT ÜNİVERSİTESİ ETKİNLİKLERİ
 
Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesinde 8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivalinde Kısa Metraj Belgesel Film Kategorisinde Birincilik Ödülü alan Nowruz belgesel Yönetmeni Erturan Najafi Gol (İran)'un katılımıyla düzenlendi. Erturan Najafi Gol ödülünü Azerbaycanlı ünlü yönetmen Oktay Mir-Qasım’ın elinden aldı. Türk kültürüne hizmetlerinden dolayı Tahir Tahiroviç’e ödülü ise Hayal Rıza tarafından takdim edildi. Ödül töreni sonrası 8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivalinde Ön Jüri Özel Ödülü alan yönetmenliğini Charles Emir Richards’ın üslendiği Suriyeli Kozmonot belgeseli gösterildi. Belgesel film üzerine öğrencilerle Hayri Çölaşan ve Esin Fatma Özalp bir söyleşi de gerçekleştirdiler.
Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi Fakültesi Dekanı Dr. Gülnarə Hüseynova, açılış konuşması ile başlayan üniversite belgesel film gösteriminde Gülnare; üniversite olarak böyle bir etkinliğin parçası olmaktan son derece memnunuz. Etkinliği düzenleyen Federasyon Başkanı Menderes Demir ve ekibine teşekkür ediyoruz." dedi.
Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyum programının Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesinde 27 Ekim 2023 Cuma günü gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılışını gerçekleştiren Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi (ADMIU) Rektörü Profesör Jeyran Mahmudova konuşmasında, konukları selamlayarak, liderliğini yaptığı yükseköğretim kurumunda Türk dünyasının farklı ülke ve coğrafyalarından dostları görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu yıl milli lider Haydar Aliyev'in 100. yıl dönümü, Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun 100. Yıldönümü ve ADMIU'nun da kuruluşunun 100. yılı gibi önemli tarihlerin bir arada kutlandığını söyleyen Rektör, etkinliğin başarılı geçmesini diledi.
Daha sonra sempozyum oturumlarına geçildi. Yuvarlak masa toplantısı şeklinde gerçekleştirilen etkinlik 4 oturum olarak planlandı. Oturumlar sonrası katılımcılara sertifikaları takdim edildi.
Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi etkinlikleri sonrası Üniversite Rektörü Profesör Jeyran Mahmudova’yı makamında ziyaret eden TDGF Genel Başkanı Menderes Demir, etkinliklere yaptığı katkılardan dolayı Rektörü Profesör Jeyran Mahmudova’ya günün anısına plaket takdim ederek, ortak çalışmaların daha iyi bir zeminde devam etmesi temennisinde bulundu.Üniversite ile İşbirliği Protokolü yeniden imzalandı.
 
 
AZERBAYCAN DEVLET İKTİSAT ÜNİVERSİTESİ TÜRK DÜNYASI İKTİSAT FAKÜLTESİ ETKİNLİKLERİ
 
8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali etkinlikleri kapsamında Azerbaycan İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İktisat Fakültesinde Türkiye Cumhuriyetinin 100.Yılı ve Umumi Milli Lider Haydar Aliyev’in doğumunun 100.yılına armağan olarak düzenlenen “ III.Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu” çerçevesinde “Türk Dünyasında Kültür ve İletişim” konulu panel gerçekleştirildi.
Modülatörlüğünü Prof.Dr. Mehmet Yüce’in (UNEC-TUDİFAK) yaptığı panele Dr.Yücek Karauz ( E.Bakü Askeri Ateşesi), Dr. Yusaf Aliyev (UNEC-TUDİFAK dekan yardımcısı),Dr.Cavit Veliyev (AIR Center Şube Müdürü) katıldı. Panelin sonunda TDGF Genel başkan yardımcısı İsmail Kahraman İpek yolu ve kültür kuşağı konusunda çektiği belgeseli ve Azerbaycan’ın ipek yolundaki önemini anlattı.
Panel Açılışında bir konuşma yapan TDGF Genel başkanı Menderes Demir Üniversite Rektörüne Panelistlere teşekkür etti.
 
 
TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN 100. YILDÖNÜMÜMÜ AZERBAYCANDAKİ ATATÜRK PARKINDA
ETKİNLİĞE KATILAN AKADEMİSYEN VE GAZETECİLERİN KATILIMI İLE COŞKUYLA KUTLANDI
 
Bakü Atatürk Parkında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılını kutladıktan sob-nra Azerbaycan Bakü programlarıyla ilgili açıklama yapan Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. Yıldönümünü Bakü’de büyük bir gururla karşıladık. Aynı zamanda Azerbaycan halkının Milli Lideri, bağımsız devletinin mimarı ve kurucusu Haydar Aliyev'in doğumunun 100. yıl dönümünü Bakü'de kutladık. Bakü’de 8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali film gösterimlerini ve lll. Uluslararası Türk Dünyası iletişim ve Sanat Sempozyumunu paydaşlarımızla birlikte gerçekleştirdik. Etkinliklerimize Türkiye, Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Bulgaristan, KKTC'den akademisyen, sanatçı ve belgeselciler katıldı. Türk devletleri büyük bir aile. Bu ailenin her zaman güçlü olabilmesi için Türk dili konuşulan ülkelerin medyasına, kültürel figürlerine ve bilim adamlarına büyük görevler düşmektedir. Bizler TDGF olarak, bu doğrultuda ortak projelerin hayata geçirilmesi ve ortak değerlerin ön plana çıkarılması için emek harcıyoruz. Başka bir deyişle Türk dünyasını 9 Ülke 9 Şehir 1 festival teması ile buluşturmaya dostluk ve ortak değerlerimiz etrafında birleşmeye çalışıyoruz.” dedi.
Demir konuşmasının devamında, “lll. Uluslararası Türk Dünyası iletişim ve Sanat Sempozyumu organizasyonumuzla; Azerbaycan'a konuk olarak gelen; Özbekistan Gazetecilik ve Kitle İletişim Üniversitesi İnsan Hakları ve Kültür Bölüm Başkanı Profesör Nazire Tashpolatova, Kazakistan Avrasya Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Dekanı Profesör Kairat Omirbayulya, Özbekistan Gazetecilik ve Kitle İletişim Üniversitesi Televizyon Gazetecilik Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Şahnaz Taylakova,KKTC Lefke Avrupa Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Asude Tuncay’a teşekkürlerimi sunuyorum. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumunu Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi salonlarında düzenledik. Bu üniversitelerin rektör, dekan ve emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Türk Dünyasının farklı ülkelerinden onlarca akademisyen sempozyumumuza katılarak bildiri sundu. Oturumlarda sempozyum katılımcıları, Türk kültürünün tanıtılması, medya alanında ortak projeler, Türk dili konuşulan ülkelerde medya birliğinin önemi ve Türk dilinin korunmasında tek medya platformunun rolü gibi farklı konuları tartıştı. Sunulan bildiriler Aralık 2023 tarihinde sempozyum kitabı olarak yayınlanacak. Sempozyumumuza destek veren BDU'nun Rektörü Elçin Babayev, ADMIU Rektörü Profesör Jeyran Mahmudova, UNEC Rektörü Ədalət Cəlal oğlu Muradov’a ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ederiz." sözleriyle konuşmasını tamamladı.
 
 
ÖDÜL ALAN BELGESEL FİLMLERİN GÖSTERİMİ 8 ÜLKEDE DAHA GERÇEKLEŞTİRİLECEK
 
TDGF ve beraberindeki heyet Bakü etkinliklerin bitmesinin ardından Azerbaycan’dan ayrıldı. Etkinliklerin sırasıyla Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Macaristan, Kuzey Makedonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kapanışı ise, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde, Şehit Ömer Halisdemir nezdinde Türk dünyasının tüm şehitlerine ithaf edilerek sona erecek.







Son Haberler

8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Niğde Gösterimleri Yapıldı

Türk Dünyası Ödüllü Film Gösterimleri Sivasta

TÜRK DÜNYASI AKADEMİSYEN VE SANATÇILARI AZERBAYCAN’DA TOPLANDI

2023 YILI AZERBAYCAN BAKÜ PROGRAMLARI BAŞARI İLE TAMAMLANDI

8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali 2023 Yılı Ödülleri Sahiplerini Buldu



İletişim

Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu

Genel Merkez

Asmalı Mescit Mahallesi İstiklal Cad .Sofyalı Sokak No:20/21 Beyoğlu/İstanbul Türkiye‎

+90 (312) 417 32 21

+90 (532) 068 43 71

info@tdgf.org.tr

Osmaniye Şube

İstiklal Mah. Tülücüler Sok. Baloğlu Pasajı Kat:3 No:3 - Merkez / OSMANİYE

tdgf16@hotmail.com

 



Türk Dünyası Belgesel Film Festivali T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından organize edilen bir etkinliktir.
Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, 5224 sayılı yasa gereğince Sanatsal Etkinlikler Komisyonu'ndan alınan izinle düzenlenmektedir.
Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, Sanatsal Etkinlikler Komisyonu'nun film festivalleri için belirlemiş olduğu ilkeleri benimser.
2018 © Tüm hakları saklıdır. Web Tasarım oramedya