Dilde Birlik 9 Ülke 9 Şehir 1 Festival

Türk Dünyası 2. Belgesel Film Festivali Bakü'de düzenlendi

Etkinliklere Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti (OGC) Başkanı İsrafil Avcı ve bazı üyelerden oluşan 12 kişilik kafile ile Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şerife Türkeş ve Nursen Çivioğlu, Nevşehir Cemiyet Başkanı Bayram Ekici ve Ceyhan Cemiyet Başkanı Şahin Özer de katıldı.




Açılışı 27-30 Eylül'de İstanbul'da yapılan festivalde dereceye giren filmlerin, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile Yunus Emre Enstitüsü'nün destekleriyle Bakü'de gösterimi yapıldı. İlk olarak Bakü Devlet Üniversitesi'nde (BDÜ), festivalde üçüncülük ödülüne layık görülen, GülşanSaru'nun yönetmenlik ve yapımcılığını yaptığı SıraçTürkmenleri'ninhikayesinin anlatıldığı "Sıraç" adlı belgesel film gösterildi. Gösterimi, Türkiye Gazeteciler Federasyonu eski Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, BDÜ Rektörü Prof. Dr. AbelMeherremov, Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri İrfan Çiftçi, öğretim görevlileri ve öğrenciler izledi. Meherremov gösterim öncesinde yaptığı konuşmada, festivalle Türk dili konuşan halkların birbirlerini, tarihi, kültürel, milli ve manevi değerlerini daha iyi tanımalarının amaçlandığını söyledi.Türk dünyasının farklı bölgelerinin benzer geleneklerin yanı sıra farklı geleneklere de sahip olduğunu belirten Meherremov, belgesellerin bu geleneklerin tanıtılması açısından önem taşıdığını bildirdi.

Türk Dünyası 2. Belgesel Film Festivali'ni düzenleyen Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel başkanı Menderes Demir ise yaptığı konuşmada, “Türk devletlerinin öz ve kök değerlerini belgesel vasıtasıyla Türkiye'ye ve dünyaya yaymak maksadıyla bu belgesel festivalini yaptıklarını ifade etti. Demir, “İkinci kez organize ettiğimiz bu festivalde, Türk coğrafyasının 23 bölgesinden belgesel filmler geldi. Belgesellerin konusu, Türk kültürü ve Türk'ün dünyaya bakış açısıydı” şeklinde konuştu. Projeye destek veren kurumlara ve kişilere teşekkür eden Menderes Demir, BDÜ Rektörü Prof. Dr. AbelMeherrem, Bakü (Azerbaycan) Kültür ve Tanıtma Müşaviri Dr. İrfan Çiftçi ve Sıraç filminin yapımcısı ve yönetmeni GülşanSaru'ya Teşekkür Plaketi ve hediyeler takdim etti. Bakü Devlet Üniversitesi'ndeki etkinliğin ardından Osmaniye'den gelen heyet Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral'ı ziyaret etti. Menderes Demir burada etkinlikler ile ilgili Özoral'a bilgi verdi. Büyükelçi Özoral, Türk Cumhuriyetleri arasında önemli bir yere sahip olan Azerbaycan'da böyle bir etkinliğin düzenlenmesinden dolayı Demir ve emeği geçenleri tebrik etti. Filmin Azerbaycan galasınaBakü Büyükelçisi Erkan Özoral da eşi ile katıldı. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan,Özbekistan, Türkmenistan, İran, Kosova, Rusya, Tataristan, Yakutistan, Başkurdistan, Hakasya, Çuvaşistan, Kabardey Balkar, Gagavuzya ve Irak Kerkük'ten filmlerin yer aldığı festivalin ödül töreni 30 Eylül'de İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda gerçekleştirilmişti. Türk Dünyası 2. Belgesel Film Festivalinin; 19-20 Ekim'de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde, 26-27 Ekim'de Kazakistan Al Farabi Üniversitesi'nde, 30-31 Ekim'de Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nde ve son olarak 6-7 Kasım tarihlerinde Saraybosna Üniversitesi'nde gösterimleri yapılacak.

Başak Gazetesi Haber Ali Celal KAYMAK
Türk Dünyası 2. Belgesel Film Festivali'nin Azerbaycan gösterimi yapıldı

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu'nun organizasyonuyla 13-14 Ekim'de Türkiye ve diğer Türki Cumhuriyetleri'nden üniversitelerin katılımıyla dereceye giren belgesel filmlerin gösterimleri yapıldı.

Merhaba kıymetli okular, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu'nun 2. Film Festivali gösterim ve etkinlikleri kapsamında önce Kıbrıs'taydık. Daha sonra ise, Azarbaycan'a gittik. Bir gazeteci olarak dilimin döndüğünce sizlere buradan aldığım izlenimleri aktarmak istiyorum. Film festivalinin ilk etkinliği Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde başladı.

Film festivalini ilgi gerçekten beklenilenin üzerindeydi. Özellikle Kıbrıs'ta yaşayan Türkler böyle etkinlere sanki susamış gibiydiler. Yine Kıbrıs'ta düzenlenen Korkutata Aşıklar Şöleni ise, oldukça güzel ve görkemli geçerken, etkinliği katılanların çoğunun Osmaniyeli olması bizleri çok sevindirdi. Şöyle bir araştırdık ki, Kıbrıs Gazimagusa Kaymakamı Dürdane Acı, Osmaniye'nin Toprakkale ilçesinden bir hemşehrimiz, Kıbrıs Paşaköy Belediye Başkanı Osmaniyeli ve Habil Tülücü'de yine Osmaniyeli ve Tülücü ailesi bir evladı,tabi ki, ilgili ve alaka beklenilenden fazla olması da doğaldı. Gelelim Azarbaycan'da yapılan etkinlikelere. İlk etkinlik Azarbaycan Bakü Devlet Üniversitesi'n yapıldı. Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Bakü Eğitim Ateşesi Abdulgafur Büyükfırat, Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abel Muhharemoğlu,Bakü Kültür ve Turzim Ateşesi İrfan Çiftçi, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü İbrahim Yıldırım, Bakü Devlet Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Vulgar Aliveya, Azarbaycan Aşıklar Birliği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Gasımlı, Türkiye'den gelen heyetle çok yakından ilgilendi. Bakü Devlet Üniversitesi konferans salonunda yapılan film gösterimine gerek Azarbaycanlılar ve gerekse orada yaşayan Türkler yoğun ilgi ve alaka gösterdi. Bakü Reşit Baybudov Tiyatro Salonu'nda yapılan Korkutata Aşıklar Kervanı ise, tek kelime ile muhteşemdi. Türkiye'den ve Türk dünyasından gelen aşıklar salonu dolduran kalabalığa unutulmayacakları bir gece yaşattılar. Aslında bu tür etkinlikleri devletimizin özel olarak desteklemesi gerekir. Nedenine gelince, Azarbaycan'da yaşayan soydaşlarımız böyle etkinliklere adeta susamış durumda. Bizi gören ve Türkçe konuşmamızı duyan bir çok vatandaş neredeyse bizim boynumuza sarılmak ister gibiydiler. Bence bu tür etkinlikler Türkiye- Azarbaycan iletişimini daha da sıkı tutacaktır. İnanın orada yaşayan insanlar Türkiye'den çok şey bekliyor.

Türk milleti olarak bizler bu ve daha fazla etkinliklerle Türki Cumhuriyetlerinde mutlak surette olmalıyız. Arada mesafe bırakmak yerine, bu insanlara sım sıkı sarılmalıyız, diye düşünüyorum. Türkiye büyük ülke ve bu alanda da büyüklüğünü göstermelidir. Diğer yandan bu önemli organizasyonda her türlü fedakarlığı yaparak gecesini-gündüzüne katan Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mender Demir'e, Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsrafil Avcı'ya ve bize orada Türk usulü sabah kahvaltası verme nezaketinde bulunan işadamı Hüseyin Büyükfırat'a teşekkür ediyorum. Yapılan işin kötüsü olmaz. Bu etkinlikte gerçekten zor olanaklara rağmen çok güzel yapılmış ve takdire şayan bir olaydır. Bize de kutlamak düşer.

Başak Gazetesi Yazarı Bahri Çolpan








Son Haberler

8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Niğde Gösterimleri Yapıldı

Türk Dünyası Ödüllü Film Gösterimleri Sivasta

TÜRK DÜNYASI AKADEMİSYEN VE SANATÇILARI AZERBAYCAN’DA TOPLANDI

2023 YILI AZERBAYCAN BAKÜ PROGRAMLARI BAŞARI İLE TAMAMLANDI

8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali 2023 Yılı Ödülleri Sahiplerini Buldu



İletişim

Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu

Genel Merkez

Asmalı Mescit Mahallesi İstiklal Cad .Sofyalı Sokak No:20/21 Beyoğlu/İstanbul Türkiye‎

+90 (312) 417 32 21

+90 (532) 068 43 71

info@tdgf.org.tr

Osmaniye Şube

İstiklal Mah. Tülücüler Sok. Baloğlu Pasajı Kat:3 No:3 - Merkez / OSMANİYE

tdgf16@hotmail.com

 



Türk Dünyası Belgesel Film Festivali T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından organize edilen bir etkinliktir.
Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, 5224 sayılı yasa gereğince Sanatsal Etkinlikler Komisyonu'ndan alınan izinle düzenlenmektedir.
Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, Sanatsal Etkinlikler Komisyonu'nun film festivalleri için belirlemiş olduğu ilkeleri benimser.
2018 © Tüm hakları saklıdır. Web Tasarım oramedya